در جلسه ی هجدهم، هنگام بحث از توحید، حاج آقا واحدی به موضوع شرک اشاره ای داشتند و گفتند: شرک در عبادت یعنی اینکه کسی را در کنار خدا به نوعی بپرستیم یا به عنوان یک وجود موثر در زندگی خویش مورد توجه قرار بدهیم. اگر خوب دقت کنیم می بینیم که بسیاری از ماها اصولا ًموحد نیستیم یعنی ادعای توحید می کنیم ولی در کنار خدا چیزهای دیگر را نیز می پرستیم. وقتی پیامبران خدا هم یک لحظه بر غیر خدا تکیه و توکل کنند به نوعی مورد توبیخ و تلافی قرار می گیرند، تکلیف ما که دیگر معلوم است. به عنوان مثال به داستان حضرت یوسف دقت کنید که در زندان به فردی که قرار بود آزاد بشود و باده گردان مجلس شاه شود، گفت: نزد عزیز مصر یاد من باش و به او بگو که من بی گناه زندانی شده ام.
خداوند در قرآن می فرماید: "فلبث فی السجن بضع سنین ..." یعنی به خاطر همین که به کس دیگری غیر خدا توکل کرد سزایش «بضع سنین» در زندان ماندن بود که به تعبیر روایات، این در زندان ماندن، هفت سال طول کشید.
بحث از اینجا شروع شد... بعضی از دوستان نظرشان این بود که قرآن در مورد یوسف گفته است که او از مخلصین بوده است و این درست نیست که بگوییم فردی مثل یوسف، خدا را حتی برای یک لحطه از یاد ببرد و چنین تنبیه بشود و هفت سال در زندان بماند. شاهد این مطلب هم این است که علامه طباطبایی در المیزان گفته اند: ضمیر در آیه ی " فانساه الشیطان ذکر ربه " به یوسف بر نمی گردد؛ بلکه به آن زندانی آزاد شده بر می گردد که معنایش این می شود که شیطان یادآوردن یوسف را از یاد او برد تا هفت سال طول کشید و یوسف همچنان در زندان باقی ماند.
حاج آقا واحدی: مخلص یعنی چی؟ آیا مقام مخلص بودن بالاتر است یا مقام معصوم بودن؟
آقای شیرعلی: مخلِص وقتی است که اعمال و رفتارش فقط و فقط برای خدا باشد وخودش تلاش کرده باشد تا به مقامی از اخلاص رسیده باشد. اما مخلَص یک درجه بالاتر است، او توسط خداوند به این مقام انتخاب شده و دیگر «من» از اعمال او خارج می شود؛ اعمالش خالص برای خدا می شود و جزو اولیاء الله می گردد. او دیگر خطا نمی کند و امکان خطا هم برایش وجود ندارد؛ زیرا بینشش به جایی رسیده است که حتی گرایش درونی هم به سمت گناه ندارد؛ چه رسد به انجام دادن آن.
خانم منزوی: پس چرا در داستان حضرت یوسف، میگوید "معاذالله"؟
آقای شیرعلی: در هر لحظه می توان به خدا پناه برد. در مورد قضیه ی زندان هم علامه طباطبایی می گویند: خدا بعضی وقتها برای ایجاد ظرفیت کسی را مبتلا می کند و شاید این در زندان ماندن یوسف برای تعالی ظرفیت او بوده است.
حاج آقا واحدی: حالا یک سوال.. آیا شیطان نمی تواند مخلصین و از آنان بالاتر، معصومان را وسوسه کند؟ یا می تواند آنان را وسوسه کند اما آنان اسیر وسوسه های او نمی شوند؟
بیشتر مطالعه کنیم و بقیه بحث را در جلسه ی آینده ادامه بدهیم..